25 апр, 2019

Започва борбата с черешовата муха! „Ребел“ уловки – ефективна и бърза защита на черешите и вишните

Автор: Amitica Ltd в: Новини

С покачването на пролетните температури грижовните овощари се подготвят за защита на черешите и вишните.

Техният най-опасен неприятел е черешовата муха (Rhagoletis cerasi L.) Този вредител е изключително разпространен и се среща навсякъде, където се отглеждат тези култури. Ако не се провежда ефективна борба червивостта на плодовете може да достигне 100%.

Успешната защита може да се проведе само с използването на жълти лепливи уловки!

Черешовата муха е дребно кафяво-черно насекомо с жълта глава, бледо-жълти прозрачни крила с по четири тъмни напречни ивици. Гръдният щит е светлооранжев, с четири дълги четинки. Пищялите и стъпалата са жълти, а бедрата са черни, с жълта връхна част. На преднегръда има две широки светли и три тесни черни ивици. Яйцето е жълтеникавобяло, с удължена елипсовидна форма и заострено към краищата дълго 0.5 мм. Ларвата е бяло, без глава и без крака червейче, със заострен преден и тъп, почти отсечен, заден край. На дължина тя достига 5-6 мм. Какавидата е в бъчвовиден овален бледожълт пашкул, образуван от кожицата на ларвата при последното й събличане. На дължина пашкулчето достига от 2.5 до 4.5 мм.

Този неприятел развива едно поколение годишно, зимувайки като какавида в почвата. През пролетта, когато дневните температури на почвата надвишат 10°С започва развитието на какавидите. Самите мухи започват да излизат между 1 и 25 май в продължение на 7-15 дни. Летежът им продължава от 40 до 58 дни. Те облитат черешовите дървета и се хранят с нектар.

До 10 дни след излитането мухите са вече полово зрели и започват да снасят яйца, в най-топлите часове на деня. Те най-често се намират по листата, откъм огряната от слънцето страна на дърветата. Женските пробиват кожицата на плодовете и снасят под нея по едно яйце. Въпреки това повече от една муха може да снесе в плода, заради което в него могат да се отрият и по 2-3 яйца (респ. ларви).

За 2-3 седмици една муха снася 150-200 яйца. Червясването е най-силно при средно ранните и късните сортове, които са предпочитани от женските за снасяне. В зависимост от температурата, от 6 до 10 дни след снасянето от яйцата се излюпват ларвите. Те започват да се хранят с месестата част на плода, превръщайки я в кашообразна маса. Нападнатите плодове бързо потъмняват, омекват много повече от здравите, а понякога хлътват откъм повредената страна. Развитието на ларвите продължава от 16 до 20 дни. След това те напускат плодовете и какавидират в почвата. Късната беритба позволява на голям брой вредители да напуснат плодовете, което ще увеличи числеността им през следващата година.

Как да предпазим плодовете от нападения?

За установяване на най-подходящите моменти за борба срещу черешовата муха в черешовите райони сигналът за борба може да се получи от регионалните служби по прогноза и сигнализация или да се установи чрез жълти лепливи уловки, тип „Ребел“. Уловките трябва да се поставят преди зазряването на най-ранните сортове, възможно по-високо от южната страна на короната. Препоръчително е да се поставят поне 4-6 уловки на декар, разположени равномерно в градината.

Най - важният момент в борбата с Черешовата муха е точното определяне на:

- Поява на черешовата муха/начало на летеж

Най-напред се появяват мъжките индивиди, а 3-4 дни по-късно се появяват и женските.Те се нуждаят от допълнително хранене.

Важно е да се знае, че имагинирането е по-дружно след дъжд

-масов летеж

Тази програма на пръскане е ефективна не само Черешовите мухи, но и са ефективна защита срещу набезите на Друзофила Сузуки.

 

Поставят се по 4-6 уловки на дка разположени равномерно в градината.

Този вид уловки ПРИВЛИЧАТ И УЛАВЯТ всички незасегнати от пръскането черешови мухи. Така се защитава напълно насаждението.

Елиминира се и най-малката възможност за червясване на черешите.

“Ребел“ уловките, предлагани от „Амитица ООД“ са продукт с изключително качество.

Яркият жълт цвят е подбран специфично за борба с неприятели по трайните насаждения, което осигурява голяма надеждност и намалява риска от привличането на полезни насекоми.

Уловките имат интегриран слънцезащитен филтър, който защитава цвета от изсветляване, за дълги периоди от време. Изключително качественото и издръжливо лепило, използвано при изработването на „Ребел“ уловките, запазва качествата и ефективността си дори при екстремни метерологични условия.

НОВО: „Ребел“ уловките се предлагат и в нов още по-ефективен модел в класически жълт цвят и добавен феромон, който е напълно неустоим за вредителите.

Comments

Leave your comment