Технология и култури

Покривните култури и ролята им за опазване на почвеното плодородие и биоразнообразие Nov/17/2021

Покривните култури и ролята им за опазване на почвеното плодородие и биоразнообразие

Покривните култури са наричани още междинни култури или зелени торове. Тяхната култивация се извършва между две основни култури в един сеитбооборот или в междуредията на основната култура. Целта им е да обогатим почвата с хранителни вещества, най-вече азот. Те се усвояват от покривните култури и се връщат обратно в почвата, на един по-късен етап, за да могат да бъдат оползотворени от основната култура като така се предотвратява тяхната загуба от отмиване.

Основните предимства на покривните култури са следните:

Запазване на почвеното плодородие. Хранителните вещества се задържат в най – горният и лесно усвоим за растенията почвен слой. С това се увеличава органичното вещество  в почвата, подобрява се структурата й ,намлява се възможността от ерозия, излужване.  Увеличава се влагозадържащата способност на почвата и нейната инфилтрация.  Друго предимство на покривните култури е намаляването на популацията на вредните микроорганизми и плевели, неприятели и съответно обогатяване на биоразнообразието с полезните им разновидности. С отглеждането им също се осигурява прехрана за пасищните животни.

Най- често използваните междинни култури у нас са тревните , бобовите, зелевите култури. Те са студоустойчиви икономични и леснодостъпни и високо ефективни, заради специфичните си особености. Използват се също култури с кратък вегетационен период като елда и невен.

При избора на подходящ вид и място на покривна култура за нашето сеитбообръщение е необходимо добре да проучим спецификите им  на отглеждане както и техните характерни изисквания спрямо абиотичните фактори.

Покривните култури не са безплатни. Отглеждането им е свързано със значителни разходи за семена, работна ръка гориво и др. И все пак имайки предвид тяхната бавна, но сигурна полза за обогатяване на почвеното плодородие и запазване на биоразнообразието, разходите за отглеждането им са сигурна инвестиция целяща по- високи бъдещи дибиви.

https://www.youtube.com/watch?v=Dw11lWzp2oI

 

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Образователни статии

Образователни статии

Покривните култури и ролята им за опазване на почвеното плодородие и биоразнообразие

Покривните култури и ролята им за опазване на почвеното плодородие и биоразнообр

Покривните култури са наричани още междинни култури или зелени торове. Тяхната култивация се извършва между две основни култури в един сеитбооборот или в м Покривните култури са наричани още междинни култури или зелени торове. Тяхната култивация се извършва между две основни култури в един сеитбооборот или в м 2021-11-17T09:05:03+02:00 Покривните култури и ролята им за опазване на почвеното плодородие и биоразнообразие

<p>Покривните култури са наричани още междинни култури или зелени торове. Тяхната култивация се извършва между две основни култури в един сеитбооборот или в междуредията на основната култура. Целта им е да обогатим почвата с хранителни вещества, най-вече азот. Те се усвояват от покривните култури и се връщат обратно в почвата, на един по-късен етап, за да могат да бъдат оползотворени от основната култура като така се предотвратява тяхната загуба от отмиване.</p> <p>Основните предимства на покривните култури са следните:</p> <p>Запазване на почвеното плодородие. Хранителните вещества се задържат в най &ndash; горният и лесно усвоим за растенията почвен слой. С това се увеличава органичното вещество&nbsp; в почвата, подобрява се структурата й ,намлява се възможността от ерозия, излужване.&nbsp; Увеличава се влагозадържащата способност на почвата и нейната инфилтрация. &nbsp;Друго предимство на покривните култури е намаляването на популацията на вредните микроорганизми и плевели, неприятели и съответно обогатяване на биоразнообразието с полезните им разновидности. С отглеждането им също се осигурява прехрана за пасищните животни.</p> <p>Най- често използваните междинни култури у нас са тревните , бобовите, зелевите култури. Те са студоустойчиви икономични и леснодостъпни и високо ефективни, заради специфичните си особености. Използват се също култури с кратък вегетационен период като елда и невен.</p> <p>При избора на подходящ вид и място на покривна култура за нашето сеитбообръщение е необходимо добре да проучим спецификите им &nbsp;на отглеждане както и техните характерни изисквания спрямо абиотичните фактори.</p> <p>Покривните култури не са безплатни. Отглеждането им е свързано със значителни разходи за семена, работна ръка гориво и др. И все пак имайки предвид тяхната бавна, но сигурна полза за обогатяване на почвеното плодородие и запазване на биоразнообразието, разходите за отглеждането им са сигурна инвестиция целяща по- високи бъдещи дибиви.</p> <p></p> <p>https://www.youtube.com/watch?v=Dw11lWzp2oI</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки