Микроорганизми който ядат вируси

03.01.2023 07:47:03

Микроорганизми който ядат вируси

Всички живи същества консумират органична материя по един или друг начин. Но има нещо ново в менюто: вируси.

Изследователите са открили, че някои същества могат да ги консумират и да живеят от тях. Наречени са с името „virovore - вировор“ – известен още като организъм, който яде вируси.

Откритието е направено от Джон Делонг, микробиолог от Университета на Небраска-Линкълн в САЩ и неговия екип.

Проучването, публикувано на 27-Декември-2022, посочва, че два планктони организма - Halteria и Paramecium - могат да бъдат хранени само с вируси и да просъществуват успешно. В случай на едноклетъчно същество означава да се размножават и следователно увеличаване на популацията.

И в това има смисъл. „[Вирусите] съдържат наистина добри хранителни вещества: нуклеинови киселини, много азот и фосфор“, каза Делонг.

„Много живи организми трябва да искат да ги ядът. Защото имат толкова много хранителни вещества. Със сигурност в природата все нещо се е научи как да яде тези наистина добри суровини“, добави той.

Делонг и неговият екип правят опит с развитието на популацията на Halteria, без да бъдат хранени с нищо и я сравниха с тези, хранени с хлоровируси. Във втория случай популацията на Halteria нараства и броят на вирусите намалява.

Защо да консумираме вируси?
Вирусите съществуват на всякъде винаги. Смята се, че те представляват 0,2 гигатона или три пъти повече от теглото на хората.
Учените също така направиха опит с вирус: хлоровирус, който е широко разпространен в сладките води с водорасли. Установиха "хранителната връзка" - по отношение на хранителната мрежа - като направиха ДНК на вирусите да свети (флуоресцентно). Скоро след това вакуолите на бактериите започнаха да светят.

Ако Halteria е първата открита вироворсна бактерия, вероятно не е единствената, тъй като милиони видове все още не са открити.

От научна гледна точка това е първото, което променя начина, по който вирусите се развиват: от патогенни агенти в ключова хранителна верига. Също така може също така да промени начина, по който оценяваме въглеродния цикъл, върху който вирусите могат да повлияят значително.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Новини

Новини

Микроорганизми който ядат вируси

Микроорганизми който ядат вируси т.н. вировори

Всички живи същества консумират органична материя по един или друг начин. Но има нещо ново в менюто: вируси.Изследователите са открили, че някои същества Всички живи същества консумират органична материя по един или друг начин. Но има нещо ново в менюто: вируси.Изследователите са открили, че някои същества 2023-01-03T07:48:34+02:00 Микроорганизми който ядат вируси

<p class="text-alignjustify">Всички живи същества консумират органична материя по един или друг начин. Но има нещо ново в менюто: вируси.</p> <p class="text-alignjustify">Изследователите са открили, че някои същества могат да ги консумират и да живеят от тях. Наречени са с името &bdquo;virovore - <strong>вировор&ldquo; &ndash; известен още като организъм, който яде вируси.</strong></p> <p class="text-alignjustify">Откритието е направено от Джон Делонг, микробиолог от Университета на Небраска-Линкълн в САЩ и неговия екип.</p> <p class="text-alignjustify">Проучването, публикувано на 27-Декември-2022, посочва, че два планктони организма - Halteria и Paramecium - могат да бъдат хранени само с вируси и да просъществуват успешно. В случай на едноклетъчно същество означава да се размножават и следователно увеличаване на популацията.</p> <p class="text-alignjustify">И в това има смисъл. &bdquo;[Вирусите] съдържат наистина добри хранителни вещества: нуклеинови киселини, много азот и фосфор&ldquo;, каза Делонг.</p> <h3 class="text-alignjustify">&bdquo;Много живи организми трябва да искат да ги ядът. Защото имат толкова много хранителни вещества. Със сигурност в природата все нещо се е научи как да яде тези наистина добри суровини&ldquo;, добави той.</h3> <p class="text-alignjustify">Делонг и неговият екип правят опит с развитието на популацията на Halteria, без да бъдат хранени с нищо и я сравниха с тези, хранени с хлоровируси. Във втория случай популацията на Halteria нараства и броят на вирусите намалява.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Защо да консумираме вируси?</strong><br />Вирусите съществуват на всякъде винаги. Смята се, че <strong>те представляват 0,2 гигатона или три пъти повече от теглото на хората.</strong><br />Учените също така направиха опит с вирус: хлоровирус, който е широко разпространен в сладките води с водорасли. Установиха "хранителната връзка" - по отношение на хранителната мрежа - като направиха ДНК на вирусите да свети (флуоресцентно). Скоро след това вакуолите на бактериите започнаха да светят.</p> <p class="text-alignjustify"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16657/files/image/virusi-prirodata.jpg" /></p> <p class="text-alignjustify">Ако Halteria е първата открита вироворсна бактерия, вероятно не е единствената, тъй като милиони видове все още не са открити.</p> <p class="text-alignjustify">От научна гледна точка това е първото, което променя начина, по който вирусите се развиват: от патогенни агенти в ключова хранителна верига. Също така може също така да промени начина, по който оценяваме въглеродния цикъл, върху който вирусите могат да повлияят значително.</p>

, , , , , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки