Желязна хлороза: разпознаване и лечение

05.11.2021 20:31:30

Желязна хлороза: разпознаване и лечение

Жълтеенето по лозите, наречено хлороза, може да бъде резултат от заболяване. Друга често срещана причина е недостигът на макро- и микроелементи в почвата. 

Хлорозата често е следствие от невъзможността на даденото растение да усвои необходимите количества желязо от почвата. Това обикновено става, когато в почвата има повишено съдържание на карбонати, блокиращи постъпването на желязото в растенията. 

В началните стадии на развитие на хлороза се наблюдава пожълтяване само по периферията на листата. При по-късните етапи пожълтяването обхваща целия лист. В следствие от хлорозата листата стават силно чувствителни и бързо прегарят от слънцето. Това от своя страна води до отслабване на цялото растение. 

Хлорозата е проблем, който не бива да бъде пренебрегван, тъй като в противен случай съществува опасност след няколко години културата да загине. 

Какви са причините за поява на желязна хлороза? 

Както споменахме по-горе, основната причина за жълтеенето по листата, познато като хлороза, се дължи на липсата на желязо  – особено когато културата се развива в силно алкални почви. Дори когато в почвата не липсва желязо, неговото усвояване може да бъде възпрепятствано от високото съдържание на калций в почвата. Друг фактор, който води до поява на хлороза, са обилното напояване и големите количества дъждове.

Лечение

Има различни методи за справяне с хлорозата. Можете например да използвате “Абаксо Феро” – продукт, който можете да намерите и в каталога на “Амитица”. “Абаксо Феро” е микрогранулиран тор, направен от хелатно желязо с етилендиаминова киселина (хидроксифенилоцетна киселина). “Абаксо Феро” е микрогранулиран тор. Прилагането му предотвратява и коригира състояния на дефицит на желязо при всякакви култури, които имат желязна хлороза.

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Болести

Болести при култури в земеделието

Желязна хлороза: разпознаване и лечение

Желязна хлороза: разпознаване и лечение

Жълтеенето по лозите, наречено хлороза, може да бъде резултат от заболяване. Друга често срещана причина е недостигът на макро- и микроелементи в почвата.  Жълтеенето по лозите, наречено хлороза, може да бъде резултат от заболяване. Друга често срещана причина е недостигът на макро- и микроелементи в почвата.  2021-11-05T20:31:31+02:00 Желязна хлороза: разпознаване и лечение

<p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Жълтеенето по лозите, наречено хлороза, може да бъде резултат от заболяване. Друга често срещана причина е недостигът на макро- и микроелементи в почвата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Хлорозата често е следствие от невъзможността на даденото растение да усвои необходимите количества желязо от почвата. Това обикновено става, когато в почвата има повишено съдържание на карбонати, блокиращи постъпването на желязото в растенията.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">В началните стадии на развитие на хлороза се наблюдава пожълтяване само по периферията на листата. При по-късните етапи пожълтяването обхваща целия лист. В следствие от хлорозата листата стават силно чувствителни и бързо прегарят от слънцето. Това от своя страна води до отслабване на цялото растение.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Хлорозата е проблем, който не бива да бъде пренебрегван, тъй като в противен случай съществува опасност след няколко години културата да загине.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16657/files/image/chlorosea-lista.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>Какви са причините за поява на желязна хлороза?&nbsp;</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Както споменахме по-горе, основната причина за жълтеенето по листата, познато като хлороза, се дължи на липсата на желязо&nbsp; &ndash; особено когато културата се развива в силно алкални почви. Дори когато в почвата не липсва желязо, неговото усвояване може да бъде възпрепятствано от високото съдържание на калций в почвата. Друг фактор, който води до поява на хлороза, са обилното напояване и големите количества дъждове.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лечение</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Има различни методи за справяне с хлорозата. Можете например да използвате &ldquo;<a href="https://amiti.org/product/abakso-fero">Абаксо Феро</a>&rdquo; &ndash; продукт, който можете да намерите и в каталога на &ldquo;Амитица&rdquo;. &ldquo;Абаксо Феро&rdquo; е микрогранулиран тор, направен от хелатно желязо с етилендиаминова киселина (хидроксифенилоцетна киселина). &ldquo;Абаксо Феро&rdquo; е микрогранулиран тор. Прилагането му предотвратява и коригира състояния на дефицит на желязо при всякакви култури, които имат желязна хлороза.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p>

, , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки